Bekkenfysiotherapie

Meestal ontstaat het met een klein probleempje: een paar druppels urineverlies tijdens het sporten, moeilijk uw ontlasting kwijt kunnen raken of het niet kunnen ophouden, een zwaar gevoel in de buik of pijn in het bekkenbodem gebied. De bekkenfysiotherapeut kan u wellicht helpen van deze klachten af te komen. Bekkenfysiotherapie is een geregistreerde specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op onderzoek, behandeling en voorlichting op het gebied van buik, bekkenbodem, bekken en lage rug bij vrouwen, mannen, kinderen (speciale kinderbekkenfysiotherapie) en ouderen.

De klachten

Mannen en vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden tijdens of na de zwangerschap, na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buik– of prostaatoperatie. Soms hangen de klachten samen met zware lichamelijke belasting, medicijngebruik, met andere ziekten of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties of spanningen. Soms is de oorzaak onduidelijk. Dat kan betekenen:

  • moeite met het ophouden van urine, windjes of ontlasting;
  • een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten;
  • een verzakkingsgevoel;
  • moeite met uitplassen en/of ontlasten;
  • pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen;
  • bekkenpijn
  • pijn bij vrijen
  • erectiestoornissen

De behandeling

Door de spieren op de juiste manier te trainen en op de juiste manier te gebruiken, kunnen ze weer beter gaan functioneren. Hierdoor zullen de klachten die veroorzaakt worden door de bekkenbodemdisfunctie afnemen.

De bekkenfysiotherapeut zal tijdens de eerste afspraak door een uitgebreid vraaggesprek uw klachten inventariseren. Om de klacht in kaart te brengen zal er vervolgens een lichamelijk onderzoek uitgevoerd worden. Een inwendig onderzoek kan daarbij horen, dit zal altijd in overleg gebeuren en alleen na uw toestemming. Als de bekkenfysiotherapeut uw klachten en de functie van uw bekkenbodem spieren heeft onderzocht, zal een speciaal op uw klachten toegespitst behandelplan opgesteld worden welke met u besproken wordt.

U krijgt uitleg over uw klacht en oefeningen voor uw bekkenbodem. Praktische adviezen over onder andere de buikademhaling, toilethouding, toiletgedrag, houding en beweging. Daarnaast doet uw bekken-fysiotherapeut oefeningen voor de stabilisatie van bekken en lage rug. Hoe lang u onder behandeling bent is afhankelijk van uw klachten. Vanzelfsprekend beschermen wij uw privacy en dragen wij zorg voor en correcte omgang met uw gegevens.

Uw bekkentherapeut

Anne Marieke Panneman - BoitenOnze geregistreerde bekkenfysiotherapeute Anne Marieke Panneman-Boiten, met jarenlange ervaring als fysiotherapeute en manueel therapeute, heeft een 3-jarige opleiding bekkenfysiotherapie gevolgd en staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

 

Neem contact op om u aan te melden voor een behandeling.

Meer weten over bekkenfysiotherapie?

Folder Bekkenfysiotherapie
Folder Bekkenbodemfunctie onderzoek